Saturday, 23 July 2016

Jadual Mengajar Anak Bagi Ibu BekerjaRamai di kalangan ibu yang bekerja di luar rumah mempunyai masalah untuk mengajar anak kerana waktu yang ada sangat terhad.

Sebenarnya macam-macam cara ibu boleh buat, bergantung kepada situasi dan mood anak-anak.
Ada beberapa tips yang boleh ibu-ibu cuba.

1) Sekolah dalam kereta 🚗

Manfaatkan waktu di dalam kereta ketika menghantar anak ke rumah pengasuh atau ketika keluar hujung minggu. Boleh baca dan sebutkan ABC, 123 atau bercerita dengan anak di dalam kereta. 

2) Lepas maghrib  📝

Biasanya maghrib kita sudah berada di rumah. Selepas maghrib kumpulkan anak-anak dan buat ulangkaji bersama. Untuk ajar membaca, cukup 10 ke 15 minit tetapi konsisten setiap hari.

3) Sebelum tidur 😴

30 minit awal sebelum anak dapat deep sleep, buat ulangkaji bersama. Contohnya anak masih ingat-ingat lupa suku kata 'da' dan 'ma'. Baring bersama anak. Tunjukkan flashcards tersebut.

4) Hujung minggu 💃

Buat persediaan apakah aktiviti yang mahu dilakukan bersama anak. Mungkin kita mahu ajar anak membaca sambil membuat latihan menulis. Sediakan buku atau templatenya. Luangkan 30 minit untuk satu sesi. Atau jika mahu santai-santai sahaja, sambil basuh kereta pun boleh menyebut suku kata bersama anak. Tulis di pintu kereta atas buih sabun dan sebut sama-sama. Bukan sahaja belajar, tetapi boleh juga eratkan hubungan dengan anak.

5) Minta bantuan 📢

Jika anak tinggal dengan pengasuh, jika pengasuh tidak keberatan, boleh minta bantuannya untuk sama-sama membantu. At least perdengarkan lagu ABC, bacaan ayat-ayat lazim dan sebagainya.

Inilah antara aktiviti ibu-ibu yang tidak punya banyak masa bersama anak-anak. Yakin dan percaya, walaupun kita sibuk tapi kita boleh jadi kreatif dan lakukan aktiviti bersama anak-anak. Yang penting ibu kena rajin kalau nak anak rajin tau.
Anda berminat dengan Produk Anak Saya Bijak? 
Bagaimana nak dapatkan produk terbaik ini untuk anak-anak anda? 
 Hubungi saya - 
Puan Farida 
Call/wa/telegram 019.9425608

No comments:

Copyright to Anak Saya Bijak
Designed by UMIESUEstudio 2015