Thursday, 14 November 2019

Eksperimen Ketumpatan Menggunakan Buah Oren


Baru-baru ni time Rayyan study sains nak final exam, dia terbaca la pasal buah oren ni. 
Tentang tajuk ketumpatan. 

Buku Jom Bijak Sains

Bagaimanakah buah oren boleh ditenggelamkan di dlm air?
- kupas kulit buah oren itu

Rayyan tak percaya
So dia try sendiri

Buah oren yang belum dikupas akan terapung di dalam air. 
Tapi kalau buah yang sama dikupas kultinya, buah itu akan tenggelam.
Kenapa ye?
 Apa yang istimewa yang ada pada kulit oren itu?




Buah oren yang belum dikupas memerangkap udara padanya. 
Udara yang terperangkap ini membantu buah oren itu terapung.
So akan jadi kurang tumpat.
Simple kan? 


Anda berminat dengan Produk Anak Saya Bijak? 
Bagaimana nak dapatkan produk terbaik ini untuk anak-anak anda? 
 Hubungi saya - 
Puan Farida 
Call/wa/telegram 019.9425608




Sunday, 27 October 2019

Jom Belajar SINGULAR & PLURAL NOUNS


Jom kita belajar grammar hari ni.
Tajuk SINGULAR & PLURAL NOUNS
Saya merujuk kepada buku MUDAHNYA BELAJAR BAHASA INGGERIS ye


Apa maksud SINGULAR NOUNS ?

- satu, seorang, sebuah, sebatang


Apa maksud PLURAL NOUNS ?

- ramai atau lebih dari satu


Nouns akan berubah bentuk apabila digunakan dalam keadaan plural.
Penukaran tidaklah semudah menambah sahaja -s di penghujung nouns.

Dalm buku MBBI ada diterangkan 14 syarat penukaran ini.
Perkara ini perlu dipelajari, difahami dan dikuasai.





Untuk mantapkan kefahaman, ada latihan pengukuhan disediakan di akhir bab SINGULAR & PLURAL NOUNS ini.
Jawapan juga disediakan.



Nak lagi banyak info tentang grammar boleh jadikan MBBI sebagai buku rujukan.
Yang bestnya, penerangan dalam bahasa melayu.
Sangat mudah nak faham.



Harga : RM39.00
Exclude postage



Anda berminat dengan Produk Anak Saya Bijak? 
Bagaimana nak dapatkan produk terbaik ini untuk anak-anak anda? 
 Hubungi saya - 
Puan Farida 
Call/wa/telegram 019.9425608


Saturday, 26 October 2019

Nak Rumah Sentiasa Kemas? Wajib Dapatkan Buku Ni




Ramai antara kita yang tidak gemar mengemas rumah kerana terlalu banyak barang yang perlu diurus. Tetapi sebilangan daripada kita tidak dapat berhenti membeli barang baru. Melihat kepada keadaan ini, Dr. Hani Mynis mencurahkan segala ilmu pengurusan rumah yang diambil daripada pengalamannya sendiri dan tunjuk ajar orang tuanya.
Beliau menyatakan, sekiranya kita mengetahui teknik pengurusan rumah yang efektif dan sistematik, kerja-kerja mengurus rumah tidak menjadi suatu tekanan dan perkara yang memenatkan. 


Isi Kandungan:-
> Bahagian 1: Pengurusan Makanan
• Perancangan Menu
• Pembelian Bahan Mentah
• Penyediaan Awal Bahan Masakan
• Proses Menyediakan Hidangan

> Bahagian 2: Pengurusan Pembersihan Rumah
> Bahagian 3: Pengurusan Kewangan










> 6 Tip Untuk Rumah Sentiasa Kemas dan Cantik < 
  1. Sediakan jadual pembersihan rumah harian, mingguan, bulanan dan tahunan. Simpan log pembersihan untuk setiap barang yang perlu dibuat pembersihan rapi.
  2. Pastikan setiap barang ada ‘rumahnya’. Biasakan selepas ambil barang letak kembali barang tersebut di ‘rumahnya’. 
  3. Buat pembersihan sambil-sambil. Sambil memasak, sambil basuh pinggan mangkuk. Pastikan sinki sentiasa kosong. 
  4. Jika kekurangan ruang, gunakan setiap inci ruang dan dinding untuk penstoran. Gunakan ruang bahagian dalam pintu kabinet dan gunakan ruang vertikal sebaik mungkin. 
  5. Less is more. Kurangkan barang yang mempunyai fungsi yang sama. Buang barang yang tiada fungsi.
  6. Agihkan tugas mengemas kepada seisi rumah. Berikan tanggungjawab mengemas kepada setiap orang.

Nak tau lagi tip-tip lain?
Jom dapatkan buku best ni ye

Buku ni sangat best
Mcm-macam info menarik tentang pengurusan rumah

Santai2 blh baca..😊😊





Harga : RM25.00
Exclude postage



Anda berminat dengan Produk Anak Saya Bijak? 
Bagaimana nak dapatkan produk terbaik ini untuk anak-anak anda? 
 Hubungi saya - 
Puan Farida 
Call/wa/telegram 019.9425608





Set Lengkap Buku Pra Sekolah





Buku pra sekolah...
Full set..complete set 😊

Semua ada..
BM bacaan + BM tulisan + Bi reading + Bi writing + Matematik

Best kan?
Buku-buku ni takde dijual kat mana-mana kedai, cuma online sahaja

Buku-buku ni sesuai untuk anak-anak seawal 4 tahun.
Biasanya sehingga 6 tahun, sebagai persediaan untuk masuk ke darjah 1.

So time weekend & cuti sekolah bolehla anak-anak buat latihan, daripada duk ngadap TV je kan


customer borong full set terus













Harga : RM175.00
Exclude postage



Anda berminat dengan Produk Anak Saya Bijak? 
Bagaimana nak dapatkan produk terbaik ini untuk anak-anak anda? 
 Hubungi saya - 
Puan Farida 
Call/wa/telegram 019.9425608


Set Pengukuhan Asas Matematik







Anak susah nak kuasai nombor & operasi asas, selalunya akan lemah dalam subjek matematik.

Kena mantapkan asas dahulu supaya mudah untuk jawab soalan lebih rumit kan.

Set pengukuhan asas matematik ni bagus untuk anak-anak untuk kukuhkan asas matematik.

Dengan setiap pembelian set combo (Buku Asas Matematik + Soalan Intensif Asas Matematik) akan dapat free gift Pocket Math dan buku Jom Kenali Malaysia
(bergantung kepada free gift yang available)

Apa yang ada dalam Buku Asas Matematik ?
Buku ni lebih kepada nota untuk topik-topik asas.
Latihan pun sikit je.
Jom tengok page dalam.






Buku Soalan Intensif Asas Matematik plak lebih kepada soalan latihan sahaja. 
Kiranya pelengkap kepada Buku Asas Matematik tadi.








Buku ni sangat-sangat bagus untuk anak-anak lemah matematik.
Boleh guna seawal darjah 1 ye, so boleh share dengan adik, abang & kakak juga.



Harga : RM54.00

Exclude postage



Anda berminat dengan Produk Anak Saya Bijak? 
Bagaimana nak dapatkan produk terbaik ini untuk anak-anak anda? 
 Hubungi saya - 
Puan Farida 
Call/wa/telegram 019.9425608

Copyright to Anak Saya Bijak
Designed by UMIESUEstudio 2015