Saturday, 4 June 2016

Tips Galak Anak Kecil Berpuasa dengan Boboiboy


Ramadhan hampir tiba. Pasti ibu2 yang ada anak kecil mula memikirkan camna la ye nak ajar anak kecil ni berpuasa. Saya sendiri pun duk menggoggle jugakla sebab anak saya, Rayyan dah umur 6 tahun, tahun ni dah nak kena mula belajar berpuasa. Harap2 semuanya ok la, takpela kalo puasa separuh hari pun kan untuk permulaan. 

Hasil menggoogle dapatla compile beberapa info untuk saya share. Kebetulan plak anak saya tengah gilakan Boboiboy. Setiap hari duk ngadap Boboiboy the Movie. Erm kita create watak Boboiboy berpuasa la ye haha.

Jom baca 10 tips yang saya ada :
1) Bercerita tentang keberkatan RamadhanBoleh mula bercerita 2-3 minggu sebelum Ramadhan. Boleh juga mula bercerita kepada anak-anak kecil 3-4 tahun walaupun mereka belum mula berlatih berpuasa. Ceritakan tentang kelebihan berpuasa, pahala dan gajaran yang kita dapat jika berpuasa. Jangan lupa ceritakan juga cara menghormati orang lain yang berpuasa dengan tidak makan dan minum di hadapan mereka.. Anak-anak seawal 5-6 tahun sudah boleh berlatih untuk berpuasa. Tetapi jangan risau, ada yang cepat dan ada yang lambat penerimaannya.


2) Berikan galakan, bukan paksaanBoleh mulakan dengan tempoh berpuasa separuh hari, dan benarkan berbuka puasa pada waktu azan zohor atau selepas sekolah. Kemudian perlahan-lahan panjangkan tempoh sehingga ke waktu azan asar misalnya dan ke waktu azan maghrib di akhir Ramadhan, sekiranya boleh.


3) Sediakan jadual/carta RamadhanSediakan jadual atau carta Ramadhan yang menarik agar si kecil boleh melihat pertambahan jumlah hari berpuasa dan menaikkan lagi semangat anak-anak untuk menyempurnakan sebulan berpuasa.


4) Pastikan mereka bersahurLatih anak supaya mesti bangun bersahur. Sekiranya tidak mampu untuk makan makanan berat pada waktu sahur, paling kurang pastikan mereka makan makanan yang berkhasiat dan boleh mengenyangkan. Jangan memaksa mereka untuk makan jika mereka tidak mahu, minum jus buah atau susu sahaja juga boleh membantu.


5) Pujuk dengan lemah lembutIbu bapa perlu lemah lembut memujuk apabila anak mula merengek dan menangis ingin berbuka puasa. Janganlah terlalu bertegas dengan mereka sehingga hilang seronoknya berpuasa. Puji kesabaran anak-anak menahan diri semasa berpuasa walaupun sesingkat manapun tempohnya. Berikan galakan untuk mencuba lagi keesokan harinya.


6) Raikan mereka semasa berbuka puasaRaikan anak-anak berbuka dengan memilih makanan kegemaran mereka semasa menikmati makanan berbuka. Ceritakan kepada mereka betapa Allah sayang kepada orang yang berpuasa ini kerana nikmat semasa berbuka adalah tak terhingga. Didik anak dengan bersyukur dengan rezeki Allah kurniakan.


7) Sorok makanan kegemaran anak di siang hariKesian kalau anak-anak berpuasa tapi bila ke dapur nampak biskutla, roti la kan. Menggugat keimanan anak-anak tu. Biasalah godaan sangat kuat bagi yang mula belajar berpuasa ni. Jadi ibu bolehla sorok makanan kat atas meja tu di siang hari. Kalo malam bolehla kuarkan semula ye. 


8) Kurangkan aktiviti luarNasihatkan anak-anak agar tidak melakukan aktiviti luar dan banyakkan aktiviti dalaman. Anak-anak boleh menonton tv, membaca atau bermain permainan di dalam rumah.


9) Kemenangan semasa AidilfitriHari raya memang dinanti-nantikan oleh anak-anak. Anak-anak kecil yang baru mula belajar berpuasa pasti sangat teruja menantikan hari kemenangan ini. Puji mereka atas usaha mereka mencuba untuk berpuasa. Lihat semula jadual atau carta Ramadhan yang telah mereka siapkan. Berikan hadiah agar mereka rasa dihargai. 


10) Supplement untuk kekal bertenagaAnak-anak juga memerlukan supplement tambahan sepanjang hari berpuasa, sama seperti orang dewasa. Pastikan anak kekal hydrate dengan Performance Drink, rasa orennya sangat sedap tau. Mealshakes pula membantu mengenyangkan anak-anak jika anak-anak tak mahu makan nasi. Mealshakes ni boleh dicampur dalam miloa atau susu. Boleh juga bagi tablet vitamin c chew pada waktu sahur atau waktu malam. Insyaalllah anak-anak akan kekal bertenaga.Anda berminat dengan Produk Anak Saya Bijak? 
Bagaimana nak dapatkan produk terbaik ini untuk anak-anak anda? 
 Hubungi saya - 
Puan Farida 
Call/wa/telegram 019.9425608


No comments:

Copyright to Anak Saya Bijak
Designed by UMIESUEstudio 2015