Thursday, 15 September 2016

10 Kebaikan Bermain LegoSemua kanak-kanak sukakan lego. Suka jugak diaorang sepahkan lego. Mak-mak pun stress jalan je terpijak lego kan. Tapi tu lah, jangan disekat anak-anak nak bermain lego ni. Sebab macam-macam kebaikan yang ada dengan bermain lego, Cuma kita je kadang-kadang tak sedar. Children learn through play. Tu je yang anak-anak tau pun kan, main, main, main.  Jom kita baca apakah kebaikan bermain lego :

1. Lego ni ada pelbagai warna. Bila anak bermain tu, kita sebagai parents kenalah mainkan peranan jugak. Ajar anak mengenai warna, atau bertanya warna apa yang sedang dimainkan oleh anak. Anak seawal 2 tahun pun dah boleh jawab soalan warna ni. 2. Bentuk dan ukuran lego yang macam-macam juga merupakan media pembelajaran bagi anak, sehingga anak dapat mengenal pelbagai bentuk. Lego sekarang makin canggih kan, siap ada tayar lagi tau, boleh berpusing. Ada jugak yang ada bunga, orang, dan macam-macam lagi lah. Tapi tu lah, nampak lego ada bentuk baru bukan anak yang nak, mak dia yang teruja nak beli.  3. Saat anak menyusun lego, anak sedang melatih koordinasi antara mata dan tangan. Kemampuan anak untuk memilih, mengawal, menempatkan dan memasang lego akan berkembang dengan baik. Anak pandai sebenarnya nak memilih warna mana, bentuk mana yang tangan nak ambil.
4. Menggenggam dan membuka pasang lego dapat melatih motor halus anak. Kadang-kadang si abang pasang ketat sangat adik plak yang menjerit nak bukak. Bermain lego juga dapat membina otot-otot kecil seperti jari-jemari anak dan mengaktifkan jari mereka. Ini dapat membantu anak untuk cepat belajar menulis.
5. Pemilihan warna dan hasil bangunan yang dibuat anak dapat melatih jiwa seni anak jugak. Kita boleh nampaka anak lebih cenderung meminati warna yang jenis terang atau suram. Tapi ada ke lego berwarna suram ?
6. Pada bahagian atas lego terdapat bulatan-bulatan timbul kan. Haa.. ni boleh dijadikan bahan untuk belajar mengira tau. Anak saya menggunakan lego untuk belajar operasi tambah. Suka dia sepah-sepahkan lego tu.

7. Anak akan jadi kreatif, imaginative dan cuba menyelesaikan masalah (problem solving). Dia akan berimaginasi untuk membina kapal terbang atau kereta. Otaknya berfikir blok lego yang manakah yang perlu digunakan untuk digabung. Jangan hairan bila anak selesai menyusun, kemudian ia berkata dia sedang membina kereta ke , gajah ke,  padahal  jika dilihat sebenarnya belum menyerupai apa pun yang anak sebutkan. Puji dan beri penghargaan agar anak lebih mengeksplorasi berbagai-bagai macam bentuk lagi.
8. Jika bermain bersama-sama dengan kawan-kawan atau dengan saudara mara, secara tidak langsung anak akan berlatih berkomunikasi dan mengemukakan idea dan juga belajar berkongsi barang dan menunggu giliran. Juga akan menggalakkan ‘teamwork’. Tapi berkongsi dan menunggu giliran dengan adik sendiri sangatlah memerlukan kesabaran yang tinggi haha. Yang pasti akan ada acara merebut barang la dan diakhiri dengan drama tangisan. 
9. Kemampuan berbahasa anak juga akan lebih terlatih. Anak akan belajar ‘di atas’ , ‘di bawah’ , ‘kecil’, ‘besar’, dan macam-macam lagi. Boleh bermain games mengenal warna dan  mengira bersama anak-anak.Beri arahan yang simple,give me 2 red blocks. Games asingkan blok ikut warna juga menarik. Kemudian jom kira bersama.10. Ajar anak untuk mengemas lego selepas bermain, boleh memupuk sikap bertanggungjawab dengan barang sendiri. Clean up, clean up, clean up. 
Anda berminat dengan Produk Anak Saya Bijak? 
Bagaimana nak dapatkan produk terbaik ini untuk anak-anak anda? 
 Hubungi saya - 
Puan Farida 
Call/wa/telegram 019.9425608
No comments:

Copyright to Anak Saya Bijak
Designed by UMIESUEstudio 2015