Friday, 16 September 2016

Kelebihan Buku Bergambar untuk Anak Kecil


Buku cerita bergambar adalah buku yang berisi cerita yang dilengkapi gambar illustrasi cerita tersebut. Biasanya, cerita yang terkandung dalam buku cerita bergambar adalah cerita yang mengajarkan anak akan suatu hal. Misalnya, harus patuh kepada orang tua, gosok gigi sebelum tidur, dan sebagainya. Buku cerita bergambar juga menjadi pembelajaran yang efektif kepada anak. Gambar pada buku cerita bergambar ini bertujuan untuk memberikan imaginasi atau gambaran visual kepada anak. Anak akan lebih cepat menyerap dan memahami cerita yang terkandung dalam buku. Ini kerana usia anak yang masih kecil masih dalam tahap berimaginasi, berfantasi, dan bermain. 

Dengan membaca buku cerita bergambar, anak boleh mengingat semula informasi yang  pernah diterimanya. Mungkin anak akan terbayang-bayang gambar di dalam buku bila melihat sesuatu yang sama dengan gambar tersebut. 

Ilustrasi gambar yang terdapat pada buku cerita bergambar sangat mudah diingat dan difahami si anak. Bahkan kadang-kadang tanpa dapat membaca, anak dapat “membaca” bukunya dengan caranya sendiri, iaitu “membaca gambar”. Anak dapat membina cerita sendiri walaupun masih belum petah bercakap.

Sebenarnya banyak sekali kegunaan buku cerita bergambar untuk perkembangan anak. Selain untuk mengasah pemikiran anak, buku cerita bergambar ini juga bermanfaat dalam membentuk keperibadian anak dalam cerita yang diberikan. Contohnya teladan yang diberikan daripada cerita tersebut. 

Tips Memilih Buku Cerita Bergambar

1. Lihat tajuknya. Tepatkah dengan karakter anak kita?
2. Lihat covernya, menarik atau tidak
3. Lihat isinya sekilas, adakah mampu memberi pengaruh positif bagi si anak
4. Lihat gambar atau illustrasinya. Juga warna-warna gambar yang menarik. Banyak buku yang isinya bagus tapi gambarnya kurang bagus, malah memberikan kesan mengerikan.
5. Buku yang bagus, susunan kata-katanya sangat sederhana dan mudah difahami. Tidak berbelit-belit dan tidak terlalu panjang ceritanya.

Haruslah kita perhatikan juga ketebalan dari buku bergambar tersebut, jangan berikan anak - anak buku yang tebal. Sudahnya anak akan merasa bosan. Cerita dalam buku bergambar pun mestilah menarik. Dengan cerita, gambar, dan berwarna-warni yang ada pada buku cerita bergambar tentunya akan menambah rasa minat anak untuk membaca dan memahami isi buku bergambar tersebut.


Kalau untuk bayi, boleh berikan buku bergambar dalam bentuk softbook. Softbook biasanya bergambar penuh dan cuma ada satu atau dua ayat sahaja. Sambil bacakan buku ini di ribaan, anak boleh bermain dan menggigit buku kain tersebut.

Untuk peringkat umur 2 tahun dah boleh berikan board book. Board book pun mestilah bergambar penuh sesuai dengan tangan anak yang dah makin kuat. Lagi bagus jika buku tersebut mempunyai elemen sentuhan, a soft-to-touch book. Atau pun pop-up book. Anak-anak pasti happy. 


Selamat membaca dengan anak-anak ye ibu-ibu. 
Anda berminat dengan Produk Anak Saya Bijak? 
Bagaimana nak dapatkan produk terbaik ini untuk anak-anak anda? 
 Hubungi saya - 
Puan Farida 
Call/wa/telegram 019.9425608


No comments:

Copyright to Anak Saya Bijak
Designed by UMIESUEstudio 2015