Thursday, 15 September 2016

Apa itu SIGHT WORDS ?


Sight Words? Ada yang tak pernah dengar? Atau ramai yang selalu dengar? Kalau ada anak kecil berumur 5 atau 6 tahun mesti dah biasa kan dengan Sight Words. Sebelum ni pun saya tak tau pun apa itu Sight Words. Tapi bila anakanda Rayyan dah masuk 5 tahun barulah berkenalan dengan Sight Words ni. 
Ni definition dari Wikipedia ye:
Sight words, often also called high frequency sight words, are commonly used words that young children are encouraged to memorize as a whole by sight, so that they can automatically recognize these words in print without having to use any strategies to decode.




Secara ringkasnya, bila anak tengok je words tu dengan kerap dia akan ingat dan boleh sebut. Macam kita jugak dulu2, tengok “you” kita tau plak nak sebut, tengok “the” kita tau plak nak sebut, ada ke kita eja words tu ? Takde kan? Haa…tu la sight words. Mengenal Sight Words ni bagus untuk yang baru mula membaca, sebab tak semua English words ni kita boleh eja.  Opss..untuk English je tau. Contoh Sight Words “a”, “is”, “of”, “to”, “in”, “that”dan banyak lagi lah.



Bila anak dah boleh sebut banyak perkataan, bolehla berjinak-jinak dengan membaca buku cerita pendek. Rayyan menggunakan 2 bahan bacaan untuk Sight Words. 
> Peter & Jane serieS
> 1000 Phonics Flash Card
> Allah Makes Series
Peter & Jane series tu sangat mudah tau, ada banyak series for beginner sampaila yang advanced. Dalam set P&J ni ada buku dan juga flash cards. Tapi saya tak beli flash card tu, tapi buat sendiri je. 





Untuk 1000 Phonics Flash card ni plak memang menarik, ada gambar jugak sikit-sikit. Bercetak depan dan belakang. Big size, senang anak nak pegang. Bolehla ulang-ulang banyak kali sampai betul-betul boleh sebut dengan betul. 





Allah makes series plak ada 7 buku kesemuanya. Setiap page ada dalam 3 words je, sangat senang untuk anak baca. Dala set ni ada flash card sekali. 




Macam-macam cara sebenarnya kita boleh buat nak bagi anak biasa dengan Sight Words ni, yang penting kita pun kena rajinla kan hehe. So pasni bolehla plan nak buat Sight Words sendiri kan untuk anak.


Anda berminat dengan Produk Anak Saya Bijak? 
Bagaimana nak dapatkan produk terbaik ini untuk anak-anak anda? 
 Hubungi saya - 
Puan Farida 
Call/wa/telegram 019.9425608


No comments:

Copyright to Anak Saya Bijak
Designed by UMIESUEstudio 2015