Saturday, 6 August 2016

Langkah Asas Mengajar Bunyi


Langkah-langkah ini adalah langkah mula nak ajar anak fonik ye. Saya copy dari buku Permainan Kreatif yang ditulis oleh penulis buku Bacalah Anakku. Dah diajar step-by-step, siap dengan dialognya lagi. Tinggal kita je nak apply atau tak. 



Langkah 1 - Perkenalkan Bunyi

a) Dapatkan perhatian anak

"Adik, hari ini kita akan belajar satu bunyi baru. Nak dengar tak ?"

b) Sebut bunyi beberapa kali, 4-6 kali dengan jelas

"Dengar baik-baik ye, tengok ni mulut mama."

c) Tanya anak bunyi yang didengar.

"Adik, bunyi apa yang adik dengar tadi ?"


Langkah 2 - Berlatih Menyebut Bunyi

a) Sebut bunyi bersama ibu sebanyak 5 kali

"Adik, jom kita sebut sama-sama nak tak?"

b) Ulang lagi tetapi ibu tidak menyebutnya

"Bagus, boleh sebut 5 kali lagi.."


Langkah 3 - Perkenalkan Simbol Bagi Bunyi Yang Diajar

a) Tunjukkan simbol dan mengulangi sebutannya sehingga mantap dan puas hati

"Adik, inilah bunyi...?"

"Bunyi apa ini ?"

"Cuba sebut bunyi ini 5 kali"


Langkah 4 - Aksi asosiasi

Contoh teknik asosiasi:

Jika ajarkan 'a' buat aksi terkena api atau benda yang panas sambil menyebut "aaaaa".

Jika ajarkan 'i' buat aksi geli apabila menggeletek pinggang atau bahagian badan yang lain sambil menyebut "iiiii" gelinya.

Jika ajarkan 'u' buat aksi jari berjalan di atas tangan sambil menyebut bunyi "uuuu" ulat.


Senang tak? Menarik tak? Jom try dengan anak-anak.



Anda berminat dengan Produk Anak Saya Bijak? 
Bagaimana nak dapatkan produk terbaik ini untuk anak-anak anda? 
 Hubungi saya - 
Puan Farida 
Call/wa/telegram 019.9425608






No comments:

Copyright to Anak Saya Bijak
Designed by UMIESUEstudio 2015