Saturday, 28 February 2015

Iqra' At-Taisir

MEMBACA AL-QURAN DENGAN TEKNIK YANG BETUL: IQRA’ AT-TAISIR

Tiba2 anak saya rajin membaca quran...??? Kisah benar... Anak-anak saya yang berumur 3 & 6 tahun selalu mencari alasan bila nak ajar baca Iqra'.


Setiap hari paling banyak pun 1 muka surat dia baca, tapi bila saya bertemu buku Iqra' At-Taisir ini..hari pertama, tanpa dia sedar sampai 10 mukasurat dia baca....Kemudian hari-hari dia dah semakin rajin membaca tanpa disuruh....tak sabar tunggu waktu maghrib tiba...lepas solat terus nak baca... - Kaedah mudah membaca Al-Quran - 


Penuh dengan ilustrasi beserta gambar yang sangat menarik - Memudahkan anak2 mengingati huruf2 asas - Pengenalan Hukum2 Tajwid & Cara bacaan - Memudahkan dan membantu ibubapa untuk mengajar anak2 - 

Mengapa nak memiliki Buku IQRA AT TAISIR ?

Sebuah teknik pembelajaran Al-Quran yang masih mengekalkan tradisi dengan menekankan kemampuan membaca sehingga fasih bersama-sama dengan guru, tanpa memerlukan bantuan alat mengajar yang pelbagai.

Berbeza dengan iqra' lain yang digunakan dahulu di mana kandungan buku ini adalah lebih komprehensif dan dapat menarik minat pelajar untuk belajar membaca setiap suku ayat dalam Al-Quran dengan tertib dan tartil.

Keistimewaan utama Iqra' At-Taisir ini yang utama adalah isi kandungannya yang menerapkan hukum tajwid bagi mendidik pelajar untuk membaca Al-Quran dengan bacaan yang betul. Penjelasan dan penyusunan yang mengikut format rasm uthmani, membantu pembelajaran supaya membiasakan diri apabila mula membaca al-Quran sebenar nanti.

Buku ini juga menggunakan elemen warna secara keseluruhan bagi memudahkan proses pemahaman, terutamanya kepada golongan kanak-kanak yang ingin belajar membaca Al-Quran dan amat sesuai untuk dijadikan bahan utama pembelajaran.

Bab 1:
Huruf hijaiyah tunggal berbaris di atas
Baris atas(bacaan panjang)
Penilaian

Bab 2:
Baris bawah (bacaan pendek)
Baris bawah (bacaan panjang)
Baris bawah ya bertanda sukun

Bab 3:
Baris depan(bacaan pendek)
Baris depan (bacaan panjang)
Baris depan(waw bertanda sukun)
Penilaian

Bab 4:
Tanwin di atas
Tanwin di bawah
Pengukuhan tanwin
Tanda sukun(mati)
Pengukuhan tanda sukun (mati)
Tanda syaddah(dengung)
Alif lam syamsiah
Alif lam Qamariah
Kalimah Allah
Hamzah wasal

Bab 5:
Hukum nun sakinah dan tanwin
Hukum mim sakinah
Idgham pelbagai
Hukum mad
Cara waqaf
Harga : RM19
Exclude postage

Anda berminat dengan Produk Anak Saya Bijak? 
Bagaimana nak dapatkan produk terbaik ini untuk anak-anak anda? 

 Hubungi saya - Puan Farida 
Call/Sms/whatsapp  019.9425608 No comments:

Copyright to Anak Saya Bijak
Designed by UMIESUEstudio 2015